Hoppa till sidans innehåll

Vanliga frågor


Ju-jutsu

Vad är Ju-jutsu?

Växjö Ju-jutsuklubb erbjuder en "total" kampsportsträning som innehåller såväl sparkar, slag och blockeringar (som i karate), kast, fallteknik och mattkamp (som i judo) som handledstekniker, nedläggningar och kontrollgrepp (som i aikido) och försvar mot kniv, pistol och påk. Detta gör Ju-jutsu till kampsportens mångkamp! 

Man kan själv anpassa Ju-jutsuträningen för de mål man har. Man kan träna Ju-Jutsu som självförsvar, idrott (tävling) eller helt enkelt för motionens skull, men framförallt för att det är så fruktansvärt kul.

Beroende på hur man vill träna så kan man välja mellan våra olika träningsstilar eller träna hur många du vill??

Visa svar


Dölj svar


Vadå "Olika stilar"?

Precis som man kan träna fotboll, handboll och basket som är sporter som påminner om varandra så erbjuder vi olika träningsstiler som är "liknande" fast med stora skillnander för de som är insatta.

 

Kortfattat om stilarna:

Ju-jutsu Kai - Självförsvar (nödvärnslagen, försvar mot tillhyggen, slag, sparkar, kast och markkamp)

Brazilian Jiu-jitsu - Markkamp/ brottning

 

 

Man kan läsa mer detaljerat om de olika stilarna här

Testa runt lite och se vad som passar just dig. Vår låga terminsavgift ger dig tillgång till alla våra stilar.

Visa svar


Dölj svar


Vad tränar ungdomarna?

Ungdomarna i Växjö Ju-jutsuklubb kan träna tre olika stilar som är Ju-jutsu Kai, Brasiliansk Jiu-jitsu och duo.

Jujutsu Kai - självförsvar

Brasiliansk Jiu-jitsu - markkamp/ brottning

Duo - tävlingsträning där man tillsammans med en kompis visar upp olika jujutsutekniker

I stilen Jujutsu Kai så delas de tränande upp i två olika åldersgrupper. Knatte är man mellan 7 och 9 och Mon mellan 10 och 14. Ungdomar, barn och knattar lär sig inte sparkar, slag eller hårda vridningar och brytningar mot leder. Barn- och knattesystemet är anpassat så att tekniker ej skall skada eller påverka unga växande personer. När man fyllt 14 år går man över till vuxensystemet och integreras då i en lämplig grupp. Systemet är unikt och finns endast inom Ju-jutsu Kai. Tanken är att barnen inte skall lära sig offensiva tekniker, utan lära sig motorik, koordination, disciplin, positivt tänkande och hitta rörelseglädje i teknikerna.
Vi har skapat ett eget knattesystem som vi följer. Information om systemet och en lista på de tekniker som man ska kunna i de olika etapperna hittar ni här:
Knattesystem.pdf

 

I stilen Brasiliansk Jiu-jitsu så är det markkamp som gäller. Stilen går ut på att ta ner sin motståndare och brotta till sig ett övertag.

För att träna Brasiliansk Jiu-jitsu ska man vara mellan 8-14 år. Är man äldre så kan man träna i vuxengruppen.


Ju-jutsu är mer än bara träning, det handlar även om sociala aktiviteter, rörelseglädje och gemenskap mellan killar och tjejer i olika åldrar där alla tränar med, ej mot varandra. Det är en idrott där alla är lika välkomna!

Kontakta Barnansvarig  vid fler frågor.

Visa svar


Dölj svar


Kan man få reda på mer om Ju-jutsu?

Ju-jutsu betyder "den mjuka tekniken" och är en av flera idrotter som återfinns under samlingsnamnet Budo "kampens väg". Ju-jutsu har en gammal historia, det sägs att den praktiserades redan på 500-talet av buddistmunken Daruma. För samurajerna användes de obeväpnade Ju-jutsuteknikerna då man förlorat eller inte ville använda sitt svärd. Till Sverige kom Ju-jutsun i början av 1900-talet. Den introducerades av en boxare och sjukgymnast vid namn Viking Cronholm. Han utbildade bl. a. militärer, poliser och väktare men var också en föregångare så tillvida att även kvinnor fick lära sig självförsvar.

I det moderna Ju-jutsusystemet finns tekniker med slag och sparkar, blockeringar, kast, brytningar mot leder och kontrollgrepp (jfr karate; slag och spark, judo; kast och låsningar). Vissa av teknikerna är väl lämpade för ett humant och effektivt självförsvar i enlighet med Sveriges lagstiftning om nödvärn, medan andra är avsedda att användas främst i tävlingssammanhang.

Läs mer om Ju-jutsu här

Visa svar


Dölj svar


Får man komma ner och provträna?

Nybörjare kan komma ner och provträna i en vecka. 

Om du tidigare har tränat på Växjö Ju-jutsuklubb betalas medlemsavgiften in innan första träningstillfället.

Visa svar


Dölj svar


Vuxenträning

Vad kostar det att träna?

OBS! Vi finansierar vår verksamhet enbart med medlemsavgifter och bidrag - vi säljer inga Bingolotter eller något liknade!

 

Vuxna betalar 800 kr per termin. Man betalar EN avgift för ALLA träningsstilar och kan för denna summa träna 7-8 pass i veckan.

 

Inbetalningskort hittar man i dojon eller laddar hem här!

Visa svar


Dölj svar


Vad har man på sig när man tränar?

Som nybörjare tränar man i vanlig träningsoverall eller liknade kläder utan saker som man kan riva sig på (helst långbyxor och långärmad tröja). För att förhindra skador så tar vi tar vi av oss klockor, örhängen, armband och liknade. Träningen sker barfota.

Första terminen behövs ingen ju-jutsudräkt (gi) men det underlättar.

Dräkter och annat material kan köpas genom klubben. Prata med din instruktör eller besök försäljningsavdelningen. Beställningar sker flera gånger under terminen. Har du bråttom eller vill handla utan klubben förmånspriser (vi får 15-30 % rabatt) så kan du själv köpa genom SBI Sport, www.jabb.se eller Budo-Fitness.

Visa svar


Dölj svar


Vad innebär det att gradera?

Efter tillräcklig regelbunden träning så är det gradering då man ska visa upp vad man har lärt sig under träningens gång och förtjäna ett nytt bälte.

Graderingen ska vara en rolig upplevelse där man visar upp sin bästa prestation. Graderingen ska komma naturligt efter regelbunden träning och det är olika långa minimitider till gradering beroende på nivå. Att tänka på är att det är olika graderingssystem i de olika stilarna då de är kopplade till olika huvudorganisationer, men grundtanken är densamma.

Inom Sport Ju-jutsu och Ju-jutsu Kai så köper man ett Ju-jutsupass för 120 kr som man behåller hela sin Ju-jutsukarriär och registrerar graderingar, läger och tävlingar i.

Ju-jutsi Kai och Sport Ju-jutsu graderingssystem:

 

 

 

Inom Brasiliansk Ju-jutsu sker den första graderingen efter 2-3 års träning och den första bältesgraden är blått bälte.

Träna regelbundet och ha tålamod så kommer bältet av sig själv. Inga fasta tekniker finns till de olika bälten utan snarare en helhet av att röra sig rätt och att kunna träna på rätt sätt med sina träningspartner.

Visa svar


Dölj svar


Hur är det med försäkring?

Alla som tränar i klubben är försäkrade via Svenska Budo- och Kampsportförbundet i Folksams idrottsförsäkring. Försäkringen ingår i träningsavgiften så se till att betala innan sista betalningsdatum.

Läs mer om försäkringen här!

 

 

Visa svar


Dölj svar


Skadar man sig mycket när man tränar ju-jutsu?

Skaderisken är låg men det finns alltid en risk att skada sig.

Många andra idrotter så som fotboll, ishockey och badminton har större skaderisk än vad Ju-jutsu har.

Att tänka på är att de flesta skadorna som har skett i träningslokalen är när man inte har gjort vad instruktören har sagt, utan t.ex. "testar" något annat eller gör någon Youtube-teknik.

Utöver det så är den vanligaste skadan blåmärken.

Visa svar


Dölj svar


Barnträning

Hur delar ni in grupperna?

På Växjö Jujutsuklubb har vi lite olika åldersindelningar.

Knattar (självförsvar) - 7-8 år (börjar i Nybörjare Knattar)

Jujutsu Kai Mon (självförsvar) - 9-14 år (börjar i Nybörjare Jujutsu Kai Mon)

Brazilian Jiujitsu Mon (markkamp)  6-14 år (börjar i Brazilian Jiujitsu Mon)

 

 

Klicka här så kommer du till schemat!

När man har tränat ett tag och börjar bli äldre så integreras man i en lämplig vuxengrupp beroende på sina kunskaper.

Visa svar


Dölj svar


Vad kostar det att träna?

OBS! Vi finansierar vår verksamhet med medlemsavgifter och bidrag - vi säljer inga Bingolotter eller något liknade!

 

Ju-jutsu-lek (5-6 år) 350 kr per/termin (första terminen behövs ingen dräkt).

Knattar (7-8 år) 400 kr per/termin (första terminen behövs ingen dräkt).

Jujutsu Kai Mon (9-14 år) 450 kr per/termin (första terminen behövs ingen dräkt).

Brazilian Jiujitsu Mon (6-14 år) Olika priser beroende ålder, 6 år 350 kr, 7-8 år 400 kr, 9-14 år 450 kr (första terminen behövs ingen dräkt).

Om man vill träna i flera grupper så är det helt okej och man betalar bara en medlemsavgift per termin oavsett hur mycket man tränar.

 

 

Inbetalningskort hittar man i dojon eller laddar hem här!

Visa svar


Dölj svar


Hur tränar Mon och Knattar?

Ungdomarna i Växjö Ju-jutsuklubb kan träna olika stilar, Jujutsu Kai, Brasiliansk Jiu-jitsu och Duo.

Ungdomar, barn och knattar lär sig inte sparkar, slag eller hårda vridningar och brytningar mot leder. Barn- och knattesystemet är anpassat så att tekniker ej skall skada eller påverka unga växande personer.

 

 

 

 

Oscar och Linus visar här några bra exempel på tekniker

 

Jujutsu Kai

När man fyllt 14 år går man över till vuxensystemet och integreras då i en lämplig grupp. Systemet är unikt och finns endast inom Ju-jutsu Kai. Tanken är att barnen inte skall lära sig offensiva tekniker, utan lära sig motorik, koordination, disciplin, positivt tänkande och hitta rörelseglädje i teknikerna.

Ju-jutsu är mer än bara träning, det handlar även om sociala aktiviteter, rörelseglädje och gemenskap mellan killar och tjejer i olika åldrar där alla tränar med, ej mot varandra. Det är en idrott där alla är lika välkomna!

Kontakta barnansvarig  vid fler frågor.

Visa svar


Dölj svar


Jag har hört att föräldrar inte får närvara under träningen?

Det stämmer.

Med 20-30 ungdomar i en grupp så är det mycket lättare för instruktören att göra sitt jobb när man inte har föräldrar i dojon. En del barn blir lätt distraherade när föräldrarna tittar på, och en del föräldrar hörs mer än barnen.

Ett sätt att kringå denna regel är att bli hjälpinstruktör. Detta betyder att man är med på träningen och hjälper instruktören med gruppen (hela gruppen!).

Kontakta instruktören för mer information eller hör av dig till barnansvarig.

Visa svar


Dölj svar


Mitt barn har fyllt 14 under tiden hon/han tränade. Vad gör vi?

Ibland så missar vi att eleverna har fyllt en viss ålder. Påpeka detta för instruktören.

Övergången kan gå till på olika sätt beroende på hur eleven vill göra.

Tex när eleven fyller 14 år börjar övergångsperioden från mon- till vuxengrupp i Jujutsu Kai (kyu). Eleven måste ha lämnat mongruppen innan han/hon fyller 15 år, men får ej gradera till kyugrad innan han/hon fyllt 14 år.

Om man vill genomföra en "övergångsfas" så tränar moneleven i kyugrupp en gång i veckan. Eleven väljer själv vilken dag som passar bäst. Medlemsavgiften räknas till mon-avgift.

Man kan även välja att träna terminen ut i sin mon-grupp för att sen börja fullt ut i en vuxengruppen nästkommande termin.

Förbryllad? Prata alltid med din instruktör så blir du förbryllad på ett högre plan.

Visa svar


Dölj svar


 

Nybörjare?

Postadress:
Växjö Ju-Jutsuklubb - Budo & Kampsport
Michelle Zunkovic, Liedbergsgatan 41F
35252 Växjö

Besöksadress:
Kampastigen 2
35234 Växjö

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info